İstiklal Caddesi'nin saati artık yok!

Uzun yıllardır kol saati kullanmıyorum, saate bakmak için cep telefonunu çantamdan çıkartıp bakmaya da hep üşenirim. Bundan dolayı saat kulelerini, meydanlardaki saatleri çok severim. Her sabah İstiklal caddesini boydan boya yürüyerek işe ulaşıyorum, bunun dönüşü de var tabii. İstiklal Caddesi’nde Güngenci Saatçilik’in atölyesinin bulunduğu İmam Adnan Sokak’ın köşesindeki benim mihenk taşım saat, biricik saat bana zamanı göstermede yardımcı oluyordu. İşte bir sabah işe giderken yine kafamı kaldırıp baktığımda Güngenci Saat artık yoktu, saatin ortasında yazan Since 1864 de. Yıllardır selam verdiğim saatin oradan kaldırılması neredeyse tarihi bir eserin tahrip olmasını görmek kadar üzdü beni. Çok mu duygusalım bilmiyorum ama aylar oldu o saat kalkalı, hala alışamadım, sanki tekrar yerleştirilecek diye oradan geçerken kafam yukarıda yokluyorum. Neyse ki, bir sabah işe giderken canoncanım yanımdaydı da çekebilmişim bu saati.

Güngenci Saatçilik taşınmış. Sitelerinden anladığım kadarıyla artık Nişantaşı’nda, umarım oraya da saatlerini yerleştirebilmişlerdir. Güngenci ailesi 145 yıldır saat tamiri, imalatı ve satışı ile uğraşmakta, kuşaktan kuşağa uzanan saatçilik geçmişleriyle şu an sanırım 5. kuşak bu iş ile ilgilenmekte.

Son söz, İstiklal’in biriciği, zamanımın görünen yüzü Güngenci Ailesi saatini özlüyorum.

3 yorum :

Unknown dedi ki...

Şirket giderken saati yerinde bırakabilirdi. Gerçi ben köklü şirketlerin yer değiştirmesine de karşıyım.

Adsız dedi ki...

şirket nişantaşına taşınmış oradada asmışlar saatlerini çok güzel gözüküyor.

euphrates dedi ki...

Ben de kendileriyle iletişim kurduğumda öğrendim, saat artık Nişantaşı'ndaymış, yakın zamanda kendisini ziyaret edeceğim. :)