Hayat kısa kuşlar uçuyor

Mesai sonrasi bir şeyler içip kafamdakileri atıp temiz temiz eve gelmiştim ki, değerli arkadaşımın Hable Con ella filminin muhteşem müziklerinden Caetano Veloso'dan Cucurrucucu Paloma paylaşımıyla dünyam şaştı. Tam da uzun yıllardır Cemal Süreya'nın dilimde olan "Hayat kısa kuşlar uçuyor" dizesini, bugün sabah öğrendiğimiz son yolculuk haberiyle perçinlemişken...

Su perisi Daphne'nin mitosunu bir yerlerden kesin duymuşsunuzdur. Apollon aşık olur Daphne'ye, aşkla koşar peşinden, peri kızımız ürkektir, koşmaya başlar. Koşar, koşar korkudan ve yorgunluktan dermanı kalmaz ve toprak anaya "lütfen beni içine al" diye yalvarır. Toprak ana dileğini kırmaz ve ondan defne ağacını yaratır. Kökler köklerinden dallar dallanır, Daphne dallarından mis kokulu yapraklar filizlenir, tıpkı diğerleri gibi, tüm toprak anaya erken gidenler gibi. Defne gibi, neşesini kazırsan hüzün fışkıran toprak gibi...

Uzun süredir izlemiyorum Hable Con ella'yı ama Raquel'i her daim kalbimden dinliyorum. Benim için kendisi yolcukların en uzunun müziği ya da yeniden doğuşun... Film iyidir, bence Almo Abi'nin de en iyi filmidir. Pina Bausch ve onun tek harekette çok şey öykülendiren dansı ise filmin mil taşıdır. 

Hülasa; "hayat kısa kuşlar uçuyor"

Sabır Ana burada der ki: Dünya kendi ekseninde dönerken ve siz de buna "sağlıkla" tanık olurken kendinizi üzmeyin. Üzme kendini sen de, kaportalar öyle kolay delinmez.

Sağlıcakla kalın!


1 yorum :

merblokke dedi ki...

bi sabah kalkarsın, bi haber alırsın, boşalır bakışın, ardından yaşların..bi kuş uçmuştur, içerden dışarı mı, dışardan içeri mi diye düşünemeden daha kafesini görürsün, parmaklıklarına dokunursun. elini uzatır yakalamayazsın gidenin kanatlarını..sen hep kafesliksindir. uçansa özgürlük..

geçen onca; niye olduğunu bile artık hatırlayamadığın dargın yılların ardından yarın en azından vicdanı özgür bırakma vakti kafesten, içerden dışarı.. dışardan içeri bi hayat gülücüğü yakalama vakti..