Beşiktaş Baharatçısı

Çocukluğumda en sevdiğim şeylerden biri annemle çarşıya çıkmaktı: Beşiktaş Çarşısı'na... Annemin eline yapıştığım o dönemlerde başladım ev ekonomisi derslerine. Başöğretmen annemle çarşıya çıkılan günlerde, en sevdiğim uğrak yerlerinden biri de çarşının tam merkezinde Şehit Asım Caddesi'ndeki Beşiktaş Baharatçısı idi. Diğer favori mekanlarım: 7-8 Hasanpaşa Fırını, Dayı Yeğen Şekercisi (İsminin de hastasıydım), Meraklılar Kuruyemiş, Yılmaz Şekercisi. Bunlardan bazılarının adı kaldı hatıra. Bu hatıralara geçtiğimiz günlerde de Beşiktaş Baharatçısı da katıldı. Benim tarihimde neredeyse 25 yılı olan bu tarihi dükkan kapandı. En az 40 yıllık bir geçmişi olduğuna eminim. Diğer esnaflardan öğrendiğim kadarıyla tüm bina satılıyormuş - satılmış.


Beşiktaş'ı bilenler bu dükkanı da kesin bilir, tam 7-8 Hasanpaşa Fırının karşındaydı. Köhne bir yapısı olmasına rağmen, içerdeki pleksi kavanozlar, tavana kadar raflar, renkler, koku, duvardan sarkan kurutulmuş sebzelerle bir masal dükkanıydı.

Elimde Beşiktaş Baharatçısı'na ait hiç fotoğrafın olmaması çok üzücü. İnsan, yanıbaşındaki mihenk taşlarının bir anda yok olacağını düşünemiyor.  Ya da düşünmek istemiyor. Bundan sonra belgeleme adına daha çok fotoğraf çekeceğim kesin!

Az önce Beşiktaş Baharatçısı'na ait bir görsel bulabilir miyim diye webde gezindim. Radikal Gazetesi'nde baharatçıdaki abilerden biriyle yıllar önce yapılan bir röportaja rastladım, dileyenler okuyabilir.

Kekiğiniz mis olsun...

5 yorum :

Bora dedi ki...

Ne güzel bir blog.

nezleli karga dedi ki...

Biliyorum o baharatçıyı. Yazını okuyunca ben de keşke fotoğrafını çekseymişim diye düşündüm. Üzüldüm. Hasanpaşa Fırını'nı da belgelemek gerek diye düşündüm.
Sevgiler.

euphrates dedi ki...

Bilmukabele Bora. :)
Nezleli Karga, çok haklısın tez zamanda fotoğraflamalı!

Murat D. dedi ki...

Kapandıgini cok yeni gordum. Internetten nedenine bakinca bu sayfaya denk geldim, benden once gorup bunu bir de buralarda yazan birini gorunce sapka cikarttigimi soylemek istedim. Siz kesin 'yaz gelse de Kamburun Bahcesi'nde cay icsem' diyen birisinizdir. Sevgilerimle.

euphrates dedi ki...

Hep derim, haklısınız. :) İlginize teşekkür ederim.