Inge Löök'un Kadınları

Inge Löök'ün illüstrasyonlarını, bundan bir süre önce şans eseri arkadaşımın fotoğraflarınında görmüştüm. Bir yerlere kaydetmediğime mi yanayım, onun bu  illüstrasyon sanatçısının ismini hatırlamadığına mı? Sonuç olarak uzun süredir kendisini arıyordum, Google'a çok danıştım, lakin sonuç elde var sıfır! Ne elimde bir illüstrasyon ne de sanatçısının ismi vardı.

Dostlarım bilir, bir şeyi bulmaya kafamı taktıysam sebat eder, sabırla izini sürerim, serde arkeolog olmanın izleri neyse ki hala var. :) Sabreden derviş hesabı, dün yine oturdum Google search başına text aramada neler yazdım anlatamam ve sabrın selameti: Rusya domainli bir sitede bir illüstrasyonuna rastladım. Sonrasında image search ve gelsin illüstrasyonlar...


Inge Löök, 61 yaşında Finlandiyalı bir sanatçı, bir diğer uğraşısı da bahçecilik, bu iki keyifli işi beraber yapıyor. İllüstrasyonları, Old Ladies ve Natural Life olarak iki farklı başlıkta incelenebilir. Benim burada sözünü etmek istediğim illüstrasyonları: Old Ladies serisi. Şimdilik (anladığım kadarıyla) 32 farklı Old Ladies çalışması var.

Ben anaerkil bir aileden gelen; nine, anneanne, anneanne kardeşi büyük teyze, anne arasında büyümüş biri olduğumdan Löök'un kadınları bana çok tanıdık geldi. Üstüne üstlük harikulade kadın dostlarım, onlarla geçirdiğim muhteşem keyifli zamanlarımdan olsa gerek, illüstrasyonlar bana pek manidardı. Ayrıntılar, renkler, neşe illüstrasyonların ortak paydasıydı.




Löök, acaba yaş almış kadınlarla fazla geçmişi olduğundan mı bu illüstrasyonları yaptı diye meraklandım. Şöyle bir hayatına baktığımda; annesi, üç kızkardeşi ve erkek kardeşiyle, 7 katlı büyük bir apartmanda neredeyse yüz çocukla beraber büyümüş. Apartmanlarında Fifi ve Alli adlarında kardeş iki yaşlı kadın yaşarmış ve pek çocukları sevmezlermiş. Löök, kibarlığı ve sevimliliğiyle onlarla iletişim kuran tek çocukmuş. :)





Bunlar, Löök'ün çocukluğundan kalma anılardan mı çıktı bilinmez ama benim hayallerimdeki yaşlılığımın resmidir! Hayatımdaki harika dostlarımla yaşadığımız keyifli anılar ve gelecekte yaşayacaklarımız için...

11 yorum :

İki Kum Tanesi dedi ki...

Hepsi birbirinden nefis. Çok neşeli. Umarım dilediğin gibi olursun yaşlandığında :) Ben en çok masanın altındaki resmi ve ağaçta kadeh tokuşturdukları resmi severim.
Birde benim için Dianne Dengel'e bakarmısın acaba. Ben de bunu çok severim :)
Sevgiler

euphrates dedi ki...

Dianne Abla'yı biliyorum, hep iyimserdir, umut verir çizimleri, mutluluğun resmi diye boşuna dememişler.
Löök Abla'nın da neşesi neşe katıyor insana, hepimizin neşesi bol olsun Füsun. :)

Blogger Bolat dedi ki...

Hayat dolu bunlar :) sayende tanımış olduk, çok sevdim bu tasarımları.

euphrates dedi ki...

İnsan, mutsuzluğa düştü mü, hemen açıp bakmalı bunlara. :) Azmim, bazen işe yarıyor diyebiliriz o zaman Bolat. ;)

Blogger Bolat dedi ki...

Kesinlikle öyle :)

Adsız dedi ki...

Ooo, bunlar çok çarpıcı, çok güzel. :)

İki Kum Tanesi dedi ki...

Sağolasınn, hepimizin bol olsun. Şimdi tekrar baktım da fotolara, bugün bi çılgınlık yapasım geldi :))

Bora dedi ki...

Çok güzel bunlar. Sayende haberdar olduk, teşekkürler. Bana The Triplets of Belleville adlı animasyonu anımsattı.

euphrates dedi ki...

Bora, Belleville'nin hastasıyımdır, koysalar şimdi önüme, yine yine demem izlerim. :) Yıllardır yeni filmini bekliyorduk ki, bir nebze de olsa sevindirdi Illusionist. Ama hak verirsin ki Belleville kadar heyecan vermedi. Hep aklıma 90'lı yılların muhteşem Caro - Jeunet ikilisinin harika filmi The City of Lost Children gelir ki, sinema olunca nereden nereye buralara uçtum belli oluyor. :) Teşekkürler.

zero dedi ki...

Yazamadım geçen gün ama bayıldım, bayıldım. Ya bayıldım ne demek, hemen yaşlanıp böyle olmak istedim:)))))))))))

Bak bilesin sadece sana bırakmam böyle yaşlılığı, hem bak resimde de iki kişiler:)) hatta biz üç olalım, beş olalım, on olalım, tadı daha güzel çıkar:))))

euphrates dedi ki...

Hahah, harikasın Zero. Yorumundaki hayat enerjin bana buradan geldi bilesin. :)) Tabii ki de, ne ikisi çokça danseden şarap içen çılgın kadınlar olacağız. :)